Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/extentions/mailchimp/mailchimp.php on line 121 Fixa en Wordpress-blogg med eget domännamn - Bloggagenturen.se Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5607

Installera WordPress

Visst finns det bloggportaler som du kan ha din blogg hos, men vill du kunna styra allt själv är det inte så svårt att få igång en egen blogg. Det du behöver är ett webbhotell där du hyr plats på en server och ett domännamn du köper av webbhotellet. Här är min guide för nybörjare.

Vem som helst kan installera en WordPress-blogg, men först måste du skaffa ett webbhotellsabonnemang och via dem köpa ett domännamn. Det är egentligen den enda kostnaden du har i början. Jag har använt mig av webbhotell i femton års tid och testat åtskilliga, och kommit fram till att jag tycker bäst om Loopia och Ballou. De erbjuder enklicks-installationer av WordPress. Det innebär att du med ett enda knapptryck installerar en WordPress-sida med databas och allt. Med enklicks-installation slipper du använda FTP-program (filöverföringsprogram), fixa databasen m.m..

Så här går du tillväga:

1. Välj ett webhotell och försök inte välja det allra billigaste. För att få en välbesökt blogg kan du inte ha en seg sida eller en kundsupport som inte fungerar. Loopia kostar t.ex. 39 kr per månad just nu (22 mars 2016) så det är inga stora summor det handlar om ändå. Jag har ca 100 domäner hos mitt webbhotell och det är smidigt att kunna köpa till nya på samma konto.

2. Köp samtidigt att domännamn vilket kostar omkring 100-150 kr per år. Själv använder jag kathe.nu sedan flera år tillbaka eftersom det är ganska kort och lätt att komma ihåg. Bra domäner för bloggar på svenska är .se, .nu och .com. Välj gärna ett domännamn som du kan använda i SEO-sammanhang. Vill du t.ex. blogga om mode kan det vara bra att ha mode med i domännamnet. För min del skulle det kunna bli kathesmode.se. Jag äger den domänen också men eftersom kathe.nu är mer inkörd använder jag den. Läsare har lärt sig adressen och Google rankar den hyfsat bra. En gammal domän är nämligen bättre än en ny. Men mer om SEO längre fram i ett annat inlägg.

3. När du har webbhotell och domän är det dags att installera WordPress. Leta upp enklicksinstallationen hos det webbhotell du har valt och installera. Tänk ut ett användarnamn och lösen som du kommer ihåg. Detta kommer du att använda varje gång du bloggar, installerar tema (=utseende/design) och plugins (=små program med funktioner).

4. Nu kan du börja använda administrationsverktyget. Du hittar adminpanelen på adressen www.dindomän.se/wp-admin.

5. När du loggar in har du en meny till vänster. Klicka dig igenom alla alternativ för att lära känna verktyget. För att skriva ett inlägg i din blogg klickar du på Inlägg > Skapa nytt (Post > Add new).

6. Det ingår ett färdiginstallerat tema men det ser ganska trist ut. För att byta tema går du in på Utseende > Teman (Apparence > Themes) och därefter Installera tema (Install Themes). På den sidan kan du söka efter lämpliga themes. Alla themes, eller på svenska teman, du söker här är gratis att installera. Några förslag från mig är Suffusion theme, Graphy, Cave, Farad, Fashionista, Divi, Genesis, Radius, Sparkling och Suits. Välj ett tema som du gillar direkt för det kan vara lite klurigt att ändra design själv om du inte kan stilmallar och HTML. Och det är ofta headern som sätter prägel på just din blogg. Ett tips är att kolla in dina favoritbloggare och se vilka teman de använder vilket ofta syns längst ner i bloggen.

7. Det finns ett plugin som du bara måste ha och det är Akismet. Akismet skyddar din blogg mot spam-kommentarer. Det kostar några tior per månad men är så värt det. Du kan alltid testa utan först, och sedan installera när du tycker det börjar bli för mycket spamkommentarer. Det kommer fler tips på plugins i kommande inlägg.

Frågor? Du kanske har fina tips att dela med dig av? Webbhotell du tycker är bra eller dåliga?

Dela gärna om detta gav dig någon hjälp! :)