Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/extentions/mailchimp/mailchimp.php on line 121 Vilken domän ska jag välja? - Bloggagenturen.se Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5607

valjadoman

När du skaffar egen domän till din blogg är det bra att tänka till innan du registrerar den. Du ska nämligen leva med den i många år, för det är inte bra att byta domän när du väl har en inarbetad domän som rankar bra hos Google.

Hur är en domän uppbyggd?

Ett domännamn består av subdomän, domännamn och toppdomän, se bilden ovan. Subdomäner kommer vi inte att gå in på närmare i det här blogginlägget. Domännamnet är helt enkelt namnet på din domän och du väljer det helt fritt med viss begränsning i längd. Domännamnet får förstås inte vara registrerat tidigare för den toppdomän du väljer. Toppdomäner är förutbestämda domänändelser och några vanliga är .se, .nu och .com.

Vilken toppdomän är bäst?

Först och främst måste du fundera på om du ska skriva på svenska för svenska läsare eller om du ska skriva på engelska för hela världen. Om du vill skriva på svenska är det bra att välja .se, .com eller .nu. Dessa toppdomäner rankar bra i Google. Om du däremot vill blogga internationellt är det lämpligare att välja .com. Det är dock svårare att hitta lediga domäner. Ibland kan det kännas som om alla.com-domäner redan är uppköpta. ;)

Hur väljer jag namn?

Nästa steg är att välja namn. Det kan vara ditt förnamn, förnamn + efternamn eller ett påhittat. Tänk att namnet ska fungera lika bra nu som om fem år. Och försök känna efter om namnet signalerar ditt varumärke på ett bra sätt.

Det kan vara bra att ha med ett sökord i domänen om du vill ranka högt på det, å andra sidan kan ett mer allmänt namn som inte säger exakt om vad du kommer att blogga om göra så att du inte snävar in dig på ett visst ämnesområde om du sen vill byta ämne eller utöka det.

Det är också bra att sträva efter att välja ett så kort domännamn som möjligt så det blir lätt för dina läsare att komma ihåg.

Försök att undvika å, ä och ö. I mitt fall har jag ä i namnet och då har jag valt att registrera mina personliga domäner med a istället för ä. Det sitter så djupt inrotat att folk vill använda a och o istället för å, ä och ö.

ANNONS:
Domännamn

Registrera domänen

När du vet vilket domännamn du vill ha – registrera omdelebart. Det är inte kul om någon hinner före. Det är bättre att registrera ett par tre stycken om du är osäker på vilket du vill använda, så att de inte hinner köpas upp av någon annan. Ett domännamn kostar bara strax över 100-lappen och betalas årsvis.

Domännamn köper du enklast via ditt webbhotell och sedan fakturerar de dig innan det är dags att förnya den. Själv föredrar jag att köpa mina domännamn via Binero eftersom jag tycker det är smidigt att köpa där och det är enklare att få en överblick om alla domänerna är samlade på ett ställe. Det brukar ta max en halvtimme från att jag bestämt vilken domän jag vill registrera till dess att jag äger den, men alla webbhotell säljer domännamn.

Miss Domain, se annonsen ovan, säljer t. ex. domäner för 12 kr styck just nu. Då kan du kosta på dig att registrera flera stycken för att under året känns efter vilken som blir bäst att använda.

Viktigt!

1. Korrekturläs domännamnet noga innan du beställer, det är så lätt att någon bokstav blir fel.

2. Betala direkt när du har beställt ditt domännamn. Efter att du har betalt registreras domännamnet, och sedan får du ett meddelande om webbhotellet har lyckats registrera domännamnet eller ej.

3. Vänta med att fixa en snygg header och logga med domännamnet tills domännamnet verkligen är registrerat.

Länkar
Binero - lätt & snabbt att registrera domännamn
Miss Domain - .se- och .nu-domäner för 12 kr styck just nu