Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/extentions/mailchimp/mailchimp.php on line 121 Tjäna pengar på din blogg - Bloggagenturen.se Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5607

tjanapengarpadinblogg

Hur tjänar du pengar idag på din blogg? Här går jag igenom flera vanliga sätt att tjäna pengar på sin blogg.

Annonsplatser

Sälj in annonsplatser och låt dina annonsörer betala per tidsenhet eller per antal visningar. Detta kräver ganska många besökare och är inget för en nystartad blogg. Det blir väldigt tydligt för dina bloggare att det rör sig om annonser. Det går också att hitta annonser hos olika affiliatenätverk och via Googles AdWords. Nackdelen med AdWords är att du inte kan välja exakt vilken annons som kommer att visas.

Sponsrade inlägg

Företag vill gärna synas i din blogg. Det är helt enkelt bra att synas i bloggar av två orsaker, dels för att de vill sälja produkter och dels för att ju fler som länkar till deras hemsida desto mer länkkraft får de vilket gör att de kan komma högre upp på söksidor som t. ex. Google.

Prissättningen på ett sponsrat inlägg beror dels på hur många besökare du har men också vilken PageRank (PR) din blogg har. Här kan du se vilken PR din blogg har. Ju högre PR, desto bättre. Ju äldre din domän är, ju mer relevant och unikt innehåll din blogg har samt ju fler som länkar till dig – desto högre upp kommer du på Google. Det finns givetvis fler saker som påverkar, t. ex. hur du skriver ditt inlägg, men det tar vi en annan gång.

Det är viktigt att märka sponsrade inlägg med något i stil med ”Ett inlägg i samarbete med…”, ”Sponsrat inlägg…” eller liknande för att följa marknadsföringslagen. Det kan dock vara negativt för företaget att inlägget märks som sponsrat, men då brukar det gå det bra att lägga dit den texten i form av en bild istället. Det viktiga är att dina läsare får informationen att inlägget är köpt.

Affiliatenätverk

Affiliatenätverk samlar webbshoppar och erbjuder publicister (bloggar och andra sajter) att lägga ut annonser eller länkar till dessa webbshoppar. Eventuellt får du provision om dina läsare klickar på länken på din blogg och köper något.

Affiliatelänkar har börjat bli kritiserade i bloggvärlden, just för att en del okunniga anser att affiliatelänkar betyder samarbete med webbshopparna, och att detta skulle innebära att varje inlägg som innehåller affiliatelänkar bör märkas ut. Så solklart är inte riktigt fallet. Samarbetet är mellan affiliatenätverk och publicist och det är inte ens säkert att länken ger något. Även om din läsare köper något, kan det vara så att någon annan inom affiliatenätverket får provisionen eftersom cookies används. De flesta bloggare är dessutom mycket angelägna om att vara trovärdiga inför sina läsare och skulle därför aldrig lägga ut länkar till sånt de inte gillar eftersom det skadar deras blogg.

Eventuellt kan det vara negativt att skriva ”Affiliate-länkar i inlägget” i vart och vartannat inlägg. Då är det bättre att informera dina läsare om detta en gång på sidan ”Om mig” eller i profilen om du känner att du vill göra det.

För att nämna något exempel på när affiliatelänkar används, så misstänker jag skarpt att Aftonbladets sajt The You Way använder affiliatelänkar för alla produkter i modeshoppen. Detta står inte angivet någonstans och Aftonbladet som är en rutinerad tidning som blev digital tidigt borde om någon veta hur affiliatelänkar bör märkas ut. Affiliatelänkar har använts sedan 90-talet och det är inte kutym att märka ut dem, men jag håller mig uppdaterad om det händer något intressant inom området.

Själv gillar jag att använda främst Tradedoubler, Zanox och Adtraction. Tradedoubler har jag använt sedan de startade och jag var en av de första publicisterna. Blogfame är ett ganska nytt affiliatenätverk som vänder sig särskilt till bloggare. CJ är jag också ansluten till men deras system är ganska rörigt och krångligt. För nybörjare rekommenderar jag därför Blogfame, Tradedoubler och Adtraction.

Blogga för en sajt

Idag rekryterar tidningar och portaler bloggare inom olika ämnesområden. Du kan då få en fast summa per månad, en del av annonsintäkterna, betalt per sidvisning eller en kombination av dessa. Är du ny som bloggare är det betalt per sidovisning eller viss del av annonsintäkterna som gäller. Men vad du än gör – blogga aldrig gratis hos andra oavsett hur smickrande det kan vara! Det är ett snyggt arbete du gör och du ska därför vara med och dela på intäktskakan.

Sidoverksamhet

Bloggen är som ett öppet CV, en perfekt kanal för andra tjänster och samarbeten. Om du satsar på din blogg finns det stora möjligheter att bli headhuntad för andra uppdrag, samarbeten och jobb. Det går också att starta sidoverksamheter som webbshop, konsultföretag, skriva böcker, podda o.s.v..

Hur tjänar du pengar på din blogg idag?

Du får gärna fråga, tycka annorlunda och diskutera i anslutning till det här inlägget. :) Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt och inte blanda in onödigt mycket terminologi.