Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/extentions/mailchimp/mailchimp.php on line 121 SEO för bloggare - så rankar din blogg högre hos Google - Bloggagenturen.se Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-includes/kses.php on line 741 Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/65/173265/bloggagenturen.se/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5607

 

Daniel Gharavi började som webbutvecklare men arbetar nu som marknadsstrateg med 16 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Han driver Gharavi Consulting som erbjuder både konsulttjänster och föreläsningar. Vi ställde frågor till honom för att lyfta upp ämnet SEO för bloggare. Daniel ger praktiska tips på hur du ska tänka kring det här med blogg och SEO. Han har också en egen blogg där ett av ämnena är just SEO.

Många bloggare har inte så bra koll på SEO och vad det kan göra för deras blogg. Vad är SEO och varför ska bloggare ha koll på detta?

Idag sker det dagligen ca 50 miljoner sökningar per dag på Google, bara i Sverige. SEO är en metod för att dels göra sin information (text, bild, video) tillgänglig på Google och dels för att skapa så pass starkt värde att just din information hamnar högre än dina konkurrenter. På så vis kan du ta del av sökningarna som sker i Google och få fler läsare av din blogg.

Vilka är dina fem bästa tips på vad bloggare kan göra för att ranka högre med sin blogg på Google?

1. Se till att använda de ord som folk söker på. Skriver du om exempelvis målare så använd ordet målare och inte målerimästare.

2.  Se till att din blogg är mobilanpassad. Är den inte det kommer du förlora möjligheten till att ta del av all sökning som sker i mobil. Idag används mobil i större utsträckning än datorer.

3. Skapa bra länkstruktur till dina andra blogginlägg med liknande tema. Om du använder en befintlig bloggtjänst brukar man kunna tagga bloggar med sökord.

4. Hitta din målgrupp av läsare. Var finns de? Facebook? LinkedIn? Twitter? Finns det grupper där som är intressanta? Kommunicera ut dina bloggar med lite text och länk till din blogg. Riktar du din information direkt till din målgrupp har du större benägenhet att få läsare och spridning. Se till att få folk att länka till din blogg från sin hemsida och/eller blogg!

5. Sprid dina inlägg med hjälp av vänner, bekanta, familj och så vidare. Lägger du ut ett blogginlägg, länka till den via sociala medier och se till att dina nära och vänner delar den. Uppmana dem att göra det varje gång tills de per automatik gör det.

Hur lång tid tar det innan resultat syns?

Tiden det tar är varierande på många faktorer. Det man vill åstadkomma är en validering av innehållet i din blogg mot Google, d.v.s. övertyga Google om att din blogg innehåller ett bra värde för dina läsare. Det görs genom att få bra spridning och framför allt många länkar till din blogg. Utöver detta är din konkurrens avgörande. Resultat syns oftast inom några dagar men så pass långt ner att ingen hittar dig. Arbetar du aktivt kan du börja se trafik från Google inom 2-3 månader.

Finns det något man inte ska göra, något som kan göra att bloggen blir straffad av Google?

Det finns metoder som kallas för black-hat. Det är alltså tvivelaktiga metoder där du tror att du kan lura Google att din sida är mer värd än vad den egentligen är. Exempelvis är att köpa länkar till din sida. Det finns företag som säljer länkar in till din blogg. Kort förklarat handlar det om att de äger 1000-tals domännamn och har skapat en hemsida med 1 sida under domännamnet. Från denna sida kan de länka till din sida. Köper man dessa länkar kan man bli straffad. Tänk grundläggande att du bloggar för en användare och ska agera därefter. Du bloggar inte för Google.

Många bloggare får erbjudanden om att skriva sponsrade länkar och våra medlemsbloggar har upplevt att det är svårt att själv värdera sin blogg. Finns det några riktlinjer att gå efter hur mycket ett sponsrat inlägg är värt beroende på blogg? Vilka faktorer är det som avgör?

Otroligt svårt att avgöra hur mycket en sponsrad länk är värd men generellt kan värdet delas upp i tre värden: trafik det kan generera till sponsorn, varumärkes- och produktexponeringen sponsorn får samt SEO-värdet av en inlänk från din blogg till deras sida. Det sistnämnda tänker man oftast inte på men är värdefullt. Titta lite på vad andra bloggare inom samma genre tar i annonsintäkt för sponsrad länk och jämför storleken på din blogg med respektives.

Har du tips på någon bra bok eller sida där man kan läsa mer om SEO?

Det finns ofantligt mycket information om SEO på nätet där man gratis kan läsa om vad SEO är och vad man ska göra för att bli duktig inom SEO. SEO i sig är ett otroligt komplext område så att lära sig allt innebär att man bör läsa mer än bara enkla tips. Det rör allt från programmering till analys av statistik och marknadsföring. Läs gärna bloggar om just SEO som exempelvis https://www.soekmotoroptimering.se/blogg

Något annat du vill tillägga?

SEO handlar i grund och botten om att attrahera användaren. Tänk på att Google strävar mot att presentera den mest relevanta sidan för användaren när hen söker på Google. Således skapar du en hemsida och blogg för användaren och inte Google. Lyckas du attrahera användaren attraherar du automatiskt också Google.

Tack Daniel!